Galaretka z czarnej porzeczki

14:37


Sezon owocowy trwa już na dobre.
Intensywne smaki 
truskawek, czereśni ciągle w zasięgu ręki... :)

Pora na czarną porzeczkę,
która zawiera
sporo witamin.
 Przede wszystkim witaminę C
oraz witaminę P (rutynę),
której obecność pozwala 
 organizmowi z łatwością przyswoić wit. C.


A ja polecam przepis na galaretkę
z owoców czarnej porzeczki.





Składniki:

1 kg czarnej porzeczki
300 g cukru
opcjonalnie: sok z cytryny


Przygotowanie:

Porzeczki odważyć, umyć, obrać, osuszyć.
Wsypać do garnka, zasypać cukrem. 
Wstawić na średni ogień. 
Dusić pod przykryciem chwilę,
aż owoce puszczą sok. Wymieszać, zmniejszyć ogień,
gotować przez ok. 30 min. często mieszając.

Po tym czasie lekko przestudzić.
Partiami nabierać owoce i przelewać przez drobne sito, 
dokładnie przecierając.
Po przetarciu można 
sprawdzić konsystencję i ewentualnie 
jeszcze przez chwilę gotować.
Gorącą galaretkę nakładać do słoików, zakręcać
i odstawiać odwracając do góry dnem.












Z jednej porcji wychodzą ok. 3- 4 
małe słoiczki galaretki,
warto więc za jednym razem
przygotować podwójną porcję.



Polecam,
przepis jest banalnie prosty
do wykonania :)))



Pozdrawiam,

Marta

You Might Also Like

0 komentarze

korzystam z grafik

Facebook

Obserwatorzy

Google+ Followers