Jagodzianki
17:49
Sezon na jagody właśnie się rozpoczął,
można trochę poszaleć ;)
Osobiście przetestowałam kilka przepisów
na wypieki lub desery z jagodami,
lecz moim numerem 1,
nieustająco od kilku lat ,
jest przepis na jagodzianki.
Odkryłam go już kilka lat temu na
blogu, który zrobił furorę,
i z którego przepisy bardzo sobie cenię i polecam każdemu.
W wersji oryginalnej znajdziecie go tutaj ,
na stronie Doroty.
Przepis na jagodzianki:
500 g mąki
14 g drożdży
250 ml mleka
1 jajko
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
1/4 szklanki oleju
szczypta soli
Nadzienie:
ok. 250 g jagód
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Z drożdży, części mleka i łyżki cukru zrobić rozczyn,
odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
Następnie rozczyn wyrobić w dużej misce
dodając: przesianą mąkę, resztę mleka,
cukier, sól, roztrzepane jajko.
Wyrobić na elastyczne i miękkie ciasto,
dodając na końcu olej.
Odstawić na 1 godz. lub trochę dłużej do wyrośnięcia
i podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto podzielić na części i uformować małe kule,
zostawić na ok. 15 min. do wyrośnięcia:
Składniki na nadzienie wymieszać.
500 g mąki
14 g drożdży
250 ml mleka
1 jajko
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
1/4 szklanki oleju
szczypta soli
Nadzienie:
ok. 250 g jagód
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Z drożdży, części mleka i łyżki cukru zrobić rozczyn,
odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
Następnie rozczyn wyrobić w dużej misce
dodając: przesianą mąkę, resztę mleka,
cukier, sól, roztrzepane jajko.
Wyrobić na elastyczne i miękkie ciasto,
dodając na końcu olej.
Odstawić na 1 godz. lub trochę dłużej do wyrośnięcia
i podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto podzielić na części i uformować małe kule,
zostawić na ok. 15 min. do wyrośnięcia:
Składniki na nadzienie wymieszać.
Następnie wyrośnięte kule formować w podłużne placki,
nakładać farsz i formować podłużne bułeczki dokładnie sklejając ciasto.
Uformowane kłaść na blachę wyłożoną papierem.
Znów odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
nakładać farsz i formować podłużne bułeczki dokładnie sklejając ciasto.
Uformowane kłaść na blachę wyłożoną papierem.
Znów odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
Piec w temp. 180- 200 stopni
przez ok. 20 - 25 minut (czas pieczenia i temperatura zależą od piekarnika).
Po upieczeniu jagodzianki tak się prezentują:
przez ok. 20 - 25 minut (czas pieczenia i temperatura zależą od piekarnika).
Po upieczeniu jagodzianki tak się prezentują:
Życzę miłego eksperymentowania w kuchni,
przepis jest łatwy do wykonania
a smak nieziemski :)
Na pewno po pierwszym wykonaniu będziecie powracać do tego przepisu.
Tym bardziej, że idealnie nadają się do niego mrożone jagody.
Pozdrawiam,
Marta
2 komentarze
mmm... pycha!
OdpowiedzUsuńTak, to prawda, z reguły bardzo szybko znikają... :)
Usuń