Grissini z ziołami

18:24




Witam ciepło w ponury, deszczowy dzień!


Dziś coś na poprawę humoru - przepis na domowe paluszki grissini z ziołami.



www.vis-attractiva.blogspot.com



Składniki :
/na ok. 12 - 15 sztuk/


200 g mąki
50 g kaszy manny
125 ml ciepłej wody
12 g drożdży
2 łyżki oliwy
łyżeczka cukru
łyżeczka soli

do posypania paluszków: ulubione zioła - u mnie bazylia i oregano,
może też być mak, gruba sól, kminek - dowolne składniki, takie jakie lubicie najbardziej


Sposób przygotowania:

Z części mąki, drożdży, cukru i części ciepłej wody robimy rozczyn,
odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia.

Do miski wsypujemy pozostałą część mąki, dodajemy kaszę, sól, wlewamy oliwę,
 można też dodać zioła lub przyprawy:



www.vis-attractiva.blogspot.com


Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy go do składników w misce, 
wlewamy powoli pozostałą część wody 
(może być tak, że trzeba będzie użyć jej mniej niż jest w przepisie).
Wyrabiamy ciasto. 
Ciasto powinno być dosyć twarde:



www.vis-attractiva.blogspot.com


Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia 
na ok 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość:



www.vis-attractiva.blogspot.com


Po wyrośnięciu ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy
w cienkie paluszki - należy pamiętać, że trochę urosną.
Paluszki układamy na blasze, 
smarujemy wierzch ciepłą wodą 
i posypujemy przyprawami lub ziołami:



www.vis-attractiva.blogspot.com


Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 15- 20 minut,
Paluszki powinny się zarumienić:



www.vis-attractiva.blogspot.com


Są doskonałym dodatkiem do sałatek.
 Mogą też być samodzielną przekąską . 
Dobrze się przechowują, ale zazwyczaj znikają szybko, jeszcze tego samego dnia :)



www.vis-attractiva.blogspot.com


Polecam! 

Marta






You Might Also Like

5 komentarze

korzystam z grafik

Facebook

Obserwatorzy