Crumble z jabłkami
15:26
Witam serdecznie!
Dziś debiutuje pierwszy kulinarny wpis :)
Bohaterem głównym będą...
www.vis-attractiva.blogspot.com |
... jabłka pod kruszonką, czyli crumble.
Wersji na ten przepis jest bardzo wiele.
W zasadzie jest tak, że każdy prędzej czy później opracowuje swój własny przepis
dodając bakalie czy przyprawy.
Przepis :
/ na 5 porcji, ramekiny o średnicy 7 cm u podstawy, wysokość 5 cm/
4 jabłka
70g schłodzonego masła + 1 łyżka do wysmarowania ramekinów
70 g brązowego cukru demerara + 4 łyżeczki do posypania jabłek
ok. 100g mąki
1 łyżeczka cynamonu
opcjonalnie: imbir w przyprawie, płatki migdałów do posypania na wierzch kruszonki
Przygotowujemy kruszonkę:
Mąkę ważymy, przesiewamy.
www.vis-attractiva.blogspot.com |
Do mąki dosypujemy odważony cukier oraz dodajemy masło:
www.vis-attractiva.blogspot.com |
Wszystkie składniki mieszamy rozdrabniając palcami,
aż do uzyskania konsystencji kruszonki.
Przygotowaną kruszonkę wstawiamy do lodówki.
Następnie przygotowujemy jabłka - myjemy, obieramy, kroimy w drobną kostkę:
www.vis-attractiva.blogspot.com |
Ramekiny smarujemy masłem, wypełniamy jabłkami, następnie przyprawiamy:
1 płaska łyżeczka cukru na ramekin, szczypta cynamonu. Można doprawić też imbirem.
Na wierzch wykładamy kruszonkę całkowiecie zakrywając jabłka.
Można też posypać płatkami migdałów.
www.vis-attractiva.blogspot.com |
Tak przygotowane jabłka wstawiamy do piekarnika,
pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut,
kruszonka powina być lekko zrumieniona.
Efekt końcowy:
www.vis-attractiva.blogspot.com |
Najlepsze podane na ciepło! :)
Pozdrawiam!
Marta
3 komentarze
Wygląda pysznie! Też takie zrobię :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda cudnie :) Idę po jabłka... ;)
OdpowiedzUsuńSkorzystałam z przepisu. Jabłka były przepyszne :)
OdpowiedzUsuń