Grissini z ziołami
18:24
Witam ciepło w ponury, deszczowy dzień!
Dziś coś na poprawę humoru - przepis na domowe paluszki grissini z ziołami.
www.vis-attractiva.blogspot.com |
Składniki :
/na ok. 12 - 15 sztuk/
200 g mąki
50 g kaszy manny
125 ml ciepłej wody
12 g drożdży
2 łyżki oliwy
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
do posypania paluszków: ulubione zioła - u mnie bazylia i oregano,
może też być mak, gruba sól, kminek - dowolne składniki, takie jakie lubicie najbardziej
Sposób przygotowania:
Z części mąki, drożdży, cukru i części ciepłej wody robimy rozczyn,
odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy pozostałą część mąki, dodajemy kaszę, sól, wlewamy oliwę,
można też dodać zioła lub przyprawy:
Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy go do składników w misce,
Z części mąki, drożdży, cukru i części ciepłej wody robimy rozczyn,
odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy pozostałą część mąki, dodajemy kaszę, sól, wlewamy oliwę,
można też dodać zioła lub przyprawy:
www.vis-attractiva.blogspot.com |
Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy go do składników w misce,
wlewamy powoli pozostałą część wody
(może być tak, że trzeba będzie użyć jej mniej niż jest w przepisie).
Wyrabiamy ciasto.
Ciasto powinno być dosyć twarde:
www.vis-attractiva.blogspot.com |
Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia
na ok 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość:
www.vis-attractiva.blogspot.com |
Po wyrośnięciu ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy
w cienkie paluszki - należy pamiętać, że trochę urosną.
Paluszki układamy na blasze,
smarujemy wierzch ciepłą wodą
i posypujemy przyprawami lub ziołami:
www.vis-attractiva.blogspot.com |
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 15- 20 minut,
Paluszki powinny się zarumienić:
www.vis-attractiva.blogspot.com |
Są doskonałym dodatkiem do sałatek.
Mogą też być samodzielną przekąską .
Dobrze się przechowują, ale zazwyczaj znikają szybko, jeszcze tego samego dnia :)
www.vis-attractiva.blogspot.com |
Polecam!
Marta
5 komentarze
Grissini jest przepyszne, szczerze polecam!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję za uznanie, Asiu! Pozdrawiam!
UsuńIdealne na imprezę! :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, tylko wtedy należy zwiększyć proporcje składników :)
UsuńNaprawdę dobre, polecam!
OdpowiedzUsuń