Crumble z jabłkami

15:26

Witam serdecznie!

Dziś debiutuje pierwszy kulinarny wpis :)

Bohaterem głównym będą... 


www.vis-attractiva.blogspot.com


... jabłka pod kruszonką, czyli crumble. 

Wersji na ten przepis jest bardzo wiele. 
W zasadzie jest tak, że każdy prędzej czy później opracowuje swój własny przepis 
dodając bakalie czy przyprawy.  

Przepis :

/ na 5 porcji, ramekiny o średnicy 7 cm u podstawy, wysokość 5 cm/ 

4 jabłka
70g schłodzonego masła  + 1 łyżka do wysmarowania ramekinów
70 g brązowego cukru demerara + 4 łyżeczki do posypania jabłek
ok. 100g mąki
1 łyżeczka cynamonu
opcjonalnie: imbir w przyprawie, płatki migdałów do posypania na wierzch kruszonki

Przygotowujemy kruszonkę:
Mąkę ważymy, przesiewamy.



www.vis-attractiva.blogspot.com


Do mąki dosypujemy odważony cukier oraz dodajemy masło:



www.vis-attractiva.blogspot.com



Wszystkie składniki mieszamy rozdrabniając palcami, 
aż do uzyskania konsystencji kruszonki.
Przygotowaną kruszonkę wstawiamy do lodówki.
Następnie przygotowujemy jabłka - myjemy, obieramy, kroimy w drobną kostkę:



www.vis-attractiva.blogspot.com


Ramekiny smarujemy masłem, wypełniamy jabłkami, następnie przyprawiamy:
1 płaska łyżeczka cukru na ramekin, szczypta cynamonu. Można doprawić też imbirem.
Na wierzch wykładamy kruszonkę całkowiecie zakrywając jabłka.
Można też posypać płatkami migdałów.



www.vis-attractiva.blogspot.com


Tak przygotowane jabłka wstawiamy do piekarnika, 
 pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, 
kruszonka powina być lekko zrumieniona.


Efekt końcowy:


www.vis-attractiva.blogspot.com



Najlepsze podane na ciepło! :)

Pozdrawiam!

Marta

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Wygląda pysznie! Też takie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda cudnie :) Idę po jabłka... ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Skorzystałam z przepisu. Jabłka były przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń

korzystam z grafik

Facebook

Obserwatorzy