Rhubarb cake / ciasto z rabarbarem
08:08
Pora z działań rękodzielniczych
przeskoczyć na temat kulinarny.
Pogoda dopisuje,
jeszcze trochę a będziemy zajadać się
owocami...
Wkrótce też (tak, tak już w kwietniu!)
zapaleni domowi producenci
przetworów kulinarnych
mogą otworzyć sezon na tworzenie rzeczy pysznych...
A ponieważ w zasięgu ręki jest
już rabarbar,
postanowiłam
polecić Wam kolejny sprawdzony przepis.
c i a s t o z r a b a r b a r e m
*
r h u b a r b c a k e
{przepis pochodzi ze strony moje wypieki,
autorka bloga - Dorota zaprezentowała ten przepis
w swojej pierwszej książce z przepisami na wypieki}
S k ł a d n i k i na c i a s t o:
450 g mąki pszennej
szczypta soli
220 g masła lub margaryny
*
S k ł a d n i k i na n a d z i e n i e:
6 szklanek pociętego na kawałki, obranego rabarbaru
1 1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki mąki ziemniaczanej
P r z y g o t o w a n i e:
Mąkę z solą i masłem wyrobić jak na kruszonkę. Połączyć dodając
kilka łyżek zimnej wody. Zagnieść ciasto.
Włożyć do lodówki na 30 minut.
Składniki na nadzienie wymieszać.
Przygotować formę o średnicy 25 cm.
Ciasto wyjąć z lodówki,
podzielić na dwie części,
większą i mniejszą.
Większą część rozwałkować i wyłożyć na dno oraz boki formy.
Wyłożyć nadzienie.
Drugą część ciasta rozwałkować i nałożyć na wierzch,
zrobić w cieście otwory, tak by podczas
pieczenia sok mógł odparować.
Ciasto posmarować mlekiem, posypać cukrem.
Piec ok. 30 - 40 minut w temp. początkowo (przez 15 minut) 200 stopni,
a potem w temp. 180 stopni.
M o j e u w a g i :
Ciasto jest świetne na ciepło!
Ciasto jest kruche, więc nadaje się do wypieków
z innymi sezonowymi owocami.
Wypróbowałam też porcje ciasta z różnymi owocami
w ramekinach {należy tylko pamiętać o skróconym czasie pieczenia}
S ł o n e c z n e g o p i ą t k u !
Marta
24 komentarze
Ale smaka narobiłaś mi na ciacho! A ja uwielbiam ciasta z rabarbarem, są takie słodko-kwaśne :)
OdpowiedzUsuńMiłego piątku!
M :)
Polecam przetestować przepis!
UsuńPozdrawiam :)
Oh, przydałby mi się taki kawałek do spijanej teraz kawy :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie Marta.
Pozdrawiam cieplutko i życzę udanego piątku.
Dzięki Marysiu, to naprawdę smaczne ciasto :)
UsuńPozdrawiam!
Uwielbiam połączenie kwaśnych owoców i kruchego słodkiego ciasta!
OdpowiedzUsuńZa rabarbarowym kompotem nie przepadam, ale ciasto- pycha!
Smacznego!
M :)
Jedna mała uwaga - ciasto jest kruche, ale bez cukru :)
UsuńJa nawet jeszcze rabarbaru nie widziałam - skąd masz? Ze słoików?
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i na bank jest smakowite! Właśnie do kawki!
:) No już powoli sezon na rabarbar się zaczyna.. ;) Dobre do kawy i nie tylko.. :)
UsuńMmm. Super! Uwielbiam rabarbar :) Wyprobujemy napewno przepis.
OdpowiedzUsuńUściski :)))
Fajnie! Daj znać, czy posmakuje... :)
UsuńPozdrawiam :)
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńUdanego weekendu :)
:))) Dzięki serdeczne :) Pozdrawiam Olu!
UsuńIdealne jak z najlepszej cukierni ;) Aż chciałoby się spróbować ;)
OdpowiedzUsuńTestuj Marta przepis! Na pewno się nie zawiedziesz.. :)
Usuńmmmmmmm mniam ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować ten przepis
Koniecznie! Przepis jest szybki i naprawdę nie trzeba do niego wielu składników, więc można zrobić "od ręki" , jeśli tylko zaopatrzysz się w rabarbar :)
UsuńWygląda apetycznie, a szybkie przygotowanie totalnie do mnie przemawia. Mam tylko pytanie. Czy forma do pieczenia musi być metalowa? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńHm, szczere mówiąc to z taką miałam do czynienia. A o wykorzystaniu jakiej ewentualnie myślisz?
Usuńlubię to! miałam słodki weekend - ciacho z kaszką i babka - teraz trzeba spalać:P
OdpowiedzUsuńNo nie sądzę, byś musiała coś tam spalać... ;)
UsuńWygląda bardzo smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńDzięki :)))
UsuńSiedzę w pracy i slinka mi cieknie ;)
OdpowiedzUsuńTestuj przepis, póki mamy sezon na rabarbar! :)
Usuń