Rhubarb cake / ciasto z rabarbarem

08:08



Pora z działań rękodzielniczych
przeskoczyć na temat kulinarny.


Pogoda dopisuje,
jeszcze trochę a będziemy zajadać się
owocami...
Wkrótce też (tak, tak już w kwietniu!)
zapaleni domowi producenci
przetworów kulinarnych
mogą otworzyć sezon na tworzenie rzeczy pysznych...


A ponieważ w zasięgu ręki jest
już rabarbar,
postanowiłam
polecić Wam kolejny sprawdzony przepis.



c    i    a    s    t     o      z      r    a    b    a    r    b    a    r    e    m

*

r    h    u    b    a    r    b       c    a    k    e


{przepis pochodzi ze strony moje wypieki,
autorka bloga - Dorota zaprezentowała ten przepis
 w swojej pierwszej książce z przepisami na wypieki}






S   k   ł   a   d   n   i   k   i       na       c   i   a   s   t   o:

450 g mąki pszennej

szczypta soli

220 g masła lub margaryny


*

S   k   ł   a  d   n   i   k   i       na       n   a   d   z   i   e   n   i   e:

6 szklanek pociętego na kawałki, obranego rabarbaru

1 1/2 szklanki cukru

1/2 łyżeczki cynamonu

4 łyżki mąki ziemniaczanej



P   r   z   y   g   o   t   o   w   a   n   i   e:


Mąkę z solą i masłem wyrobić jak na kruszonkę. Połączyć dodając 
kilka łyżek zimnej wody. Zagnieść ciasto.
Włożyć do lodówki na 30 minut.

Składniki na nadzienie wymieszać.

Przygotować formę o średnicy 25 cm.

Ciasto wyjąć z lodówki,
podzielić na dwie części,
większą  i mniejszą.
Większą część rozwałkować i wyłożyć na dno oraz boki formy.
Wyłożyć nadzienie.
Drugą część ciasta rozwałkować i nałożyć na wierzch,
zrobić w cieście otwory, tak by podczas
pieczenia sok mógł odparować.
Ciasto posmarować mlekiem, posypać cukrem.

Piec ok. 30 - 40 minut w temp. początkowo (przez 15 minut) 200 stopni,
a potem w temp. 180 stopni.



M   o   j   e      u   w   a   g   i :


Ciasto jest świetne na ciepło!


Ciasto jest kruche, więc  nadaje się do wypieków
z innymi sezonowymi owocami.


Wypróbowałam też porcje ciasta z różnymi owocami 
w ramekinach {należy tylko pamiętać o skróconym czasie pieczenia}




















S   ł   o   n   e    c   z   n   e   g   o       p   i   ą    t   k   u   !


Marta

You Might Also Like

24 komentarze

  1. Ale smaka narobiłaś mi na ciacho! A ja uwielbiam ciasta z rabarbarem, są takie słodko-kwaśne :)
    Miłego piątku!
    M :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam przetestować przepis!
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Oh, przydałby mi się taki kawałek do spijanej teraz kawy :)
    Wygląda bardzo apetycznie Marta.
    Pozdrawiam cieplutko i życzę udanego piątku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Marysiu, to naprawdę smaczne ciasto :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Uwielbiam połączenie kwaśnych owoców i kruchego słodkiego ciasta!
    Za rabarbarowym kompotem nie przepadam, ale ciasto- pycha!
    Smacznego!
    M :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedna mała uwaga - ciasto jest kruche, ale bez cukru :)

      Usuń
  4. Ja nawet jeszcze rabarbaru nie widziałam - skąd masz? Ze słoików?
    Pięknie wygląda i na bank jest smakowite! Właśnie do kawki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) No już powoli sezon na rabarbar się zaczyna.. ;) Dobre do kawy i nie tylko.. :)

      Usuń
  5. Mmm. Super! Uwielbiam rabarbar :) Wyprobujemy napewno przepis.
    Uściski :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie! Daj znać, czy posmakuje... :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Wygląda smakowicie :)
    Udanego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :))) Dzięki serdeczne :) Pozdrawiam Olu!

      Usuń
  7. Idealne jak z najlepszej cukierni ;) Aż chciałoby się spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Testuj Marta przepis! Na pewno się nie zawiedziesz.. :)

      Usuń
  8. mmmmmmm mniam ślinka cieknie!
    muszę wypróbować ten przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Przepis jest szybki i naprawdę nie trzeba do niego wielu składników, więc można zrobić "od ręki" , jeśli tylko zaopatrzysz się w rabarbar :)

      Usuń
  9. Wygląda apetycznie, a szybkie przygotowanie totalnie do mnie przemawia. Mam tylko pytanie. Czy forma do pieczenia musi być metalowa? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hm, szczere mówiąc to z taką miałam do czynienia. A o wykorzystaniu jakiej ewentualnie myślisz?

      Usuń
  10. lubię to! miałam słodki weekend - ciacho z kaszką i babka - teraz trzeba spalać:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie sądzę, byś musiała coś tam spalać... ;)

      Usuń
  11. Wygląda bardzo smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Siedzę w pracy i slinka mi cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Testuj przepis, póki mamy sezon na rabarbar! :)

      Usuń

korzystam z grafik

Facebook

Obserwatorzy

Google+ Followers