Świąteczne pierniczki
08:32
Przygotowuję
drugą już turę pieczenia
pierników.
Co roku staram się korzystać
ze sprawdzonych przepisów na pieczenie.
Mam dwa takie, pewne i przetestowane wiele razy.
Oba proste w przygotowaniu,
a pieczenie pierników
według nich nie zabiera zbyt dużo czasu.
Dziś polecam
przepis Doroty
z bloga www.mojewypieki.com .
Każdy kto zagląda na ten blog,
wie że znajduje się tam mnóstwo
świetnych przepisów :)
Dokładny przepis
na pierniki znajdziecie tu .
Przepis na szybkie pierniczki:
300 g mąki pszennej
100 g mąki pełnoziarnistej
(nie używałam do tej pory, zawsze zastępuję mąką pszenną zwykłą)
2 jajka
130 g cukru pudru
100 g rozpuszczonego masła
100 g miodu (ja używam wielokwiatowego)
1 łyżka kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki należy
wymieszać w misce.
Ja na początku podgrzewam
lekko miód, dodaję do niego
kakao i przyprawę,
lekko studzę.
Masło roztapiam, studzę.
Jajka roztrzepuję.
Wszystkie produkty wyrabiam w misce
bo ciasto jest dosyć klejące,
ale takie właśnie ma być.
Potem należy wyłożyć ciasto
i dokładnie wyrobić,
delikatnie podsypując mąką.
Mąki nie należy dodawać zbyt dużo!
Także podczas wałkowania i wykrawania
używać minimalnej ilości mąki.
Wałkować,
wycinać foremką.
Piec przez 8- 10 min. w temp. 180 stopni.
A tak pierniki prezentują się
już po upieczeniu:
Udanych wypieków,
udanego dnia!
udanego dnia!
Pozdrawiam,
Marta
4 komentarze
Ja juz upieklam chyba ostatnia turę pierników przed świętami
OdpowiedzUsuńMyślę, że też u mnie powinno się zakończyć na drugiej i ostatniej turze.. ;)
UsuńHej, bardzo podobnie robię, tylko odstawiam wyrobione ciastko na 24h do lodówki. Potem jak wyjmuję jest twarde jak kamień i muszę z godzinę odczekac, aż się ociepli. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJeżeli tak jest podane w przepisie, że musi odleżeć w lodówce to pewnie tak ma być.. Ja korzystam z wersji, w której się zagniata i natychmiast przystępuje się do dzieła :) Pozdrawiam!
Usuń