Grissini z suszonymi pomidorami
20:20
Dziś
przepis na łatwe do wykonania
i efektownie wyglądające
drożdżowe grissini z suszonymi pomidorami.
Niezwykle pachnąca suszonymi pomidorami, oliwą
i ziołami przekąska,
którą można przygotować na każdą okazję.
Składniki:
500 g mąki pszennej
20 dag drożdży
200 ml ciepłej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
8 - 10 suszonych pomidorów
zioła: oregano, bazylia
Sposób wykonania:
W misce przygotowujemy rozczyn
z drożdży, cukru, 5 łyżek ciepłej wody
oraz niewielkiej części mąki.
Odstawiamy na ok. 10 - 15 minut do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy do niego mąkę,
oliwę, sól oraz zioła.
Składniki wyrabiamy,
by dobrze się połączyły.
Pod koniec wyrabiania trzeba delikatnie
wmieszać w ciasto pokrojone drobno suszone pomidory.
Wyrobione ciasto przed wyrośnięciem:
Odstawiamy do wyrośnięcia
na ok. 1 godz.,
ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu odrywamy
kawałki ciasta i formujemy długie paluchy.
(Ja robię takie na całą długość blachy)
Układamy na blasze wyłożonej papierem
do pieczenia,
zachowując odstępy
(paluchy podczas pieczenia urosną).
Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem na blasze:
Piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni.
Paluchy już po upieczeniu:
Gorąco namawiam do wypróbowania
tego przepisu :)
Nie zawiedziecie się,
jest naprawdę świetny!
Miłego wieczoru,
Marta
0 komentarze