Cinnamon rolls
16:47
Dzisiaj polecam
pyszne, cynamonowe bułeczki drożdżowe.
Świetne w smaku, długo zachowują świeżość.
Najlepsze do kawy.
Cinnamon Rolls - przepis:
Składniki:
1 szklanka mleka
2 duże jajka
6 łyżek cukru
100 g masła
szczypta soli
4 szklanki mąki
14 g świeżych drożdży
Przygotowanie:
Mleko podgrzać, dodać cukier, wymieszać.
Z części mleka, drożdży i łyżeczki cukru zrobić rozczyn,
odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
Jajka roztrzepać, masło roztopić i przestudzić.
Mąkę przesiać, wymieszać z solą.
Dodać jajka, pozostałą część mleka,
rozczyn.
Wyrobić miękkie ciasto.
Na koniec wyrabiania dodać
rozpuszczone masło.
Wyrobić jeszcze raz podsypując mąką.
ciasto odstawić do wyrośnięcia aż podwoi
swoją objętość.
Nadzienie:
8 łyżek brązowego cukru
1,5 łyżki cynamonu
Składniki wymieszać.
Gdy ciasto wyrośnie
rozwałkować je na grubość ok. 0,5 cm,
na kształt prostokątny.
( Ciasto zawsze dzielę na dwie części i przygotowuję
dwa prostokąty - wychodzi więcej mniejszych bułeczek)
Posypać nadzieniem, zostawiając 2 cm wolnego miejsca
przy brzegach.
Zaczynając o d dłuższego boku
zwinąć ciasto w rulon.
Pokroić w plastry o grubości 2-3 cm.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
i odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
Piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni.
Po przestudzeniu polukrować.
Bułeczki na blasze przed pieczeniem:
Po wyjęciu z piekarnika:
Lukier:
6 łyżek cukru pudru
sok z połówki cytryny
Składniki wymieszać.
Po polukrowaniu:
Polecam przepis,
jest niewiarygodnie prosty,
a smak cinnamon rolls niepowtarzalny!
Miłego popołudnia!
Marta
4 komentarze
Jadłam kiedyś takie :-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne, polecam, idealne na nadchodzące jesienne wieczory...
Dokładnie tak, jak widać jesień nas zaskoczyła deszczowymi dniami więc są w sam raz na pocieszenie...
UsuńA ja czekam na jakąś mało pracochłonna przystawkę. Może masz jakiś pomysl?
OdpowiedzUsuńHm.. Zobaczymy, na razie nic mi nie przychodzi na myśl..
Usuń