Miód mniszkowy

20:01



Przepis na miód
z mniszka lekarskiego






Składniki:

350 kwiatów mlecza
1 litr wody
1 cytryna
2 kg cukru


Przygotowanie:

Zbieramy kwiaty, wykładamy na biały obrus 
i zostawiamy na ok. pół godziny, by wszystkie
robaczki mogły opuścić kwiaty.
Przepłukujemy kwiaty
i wkładamy do garnka,
zalewamy wodą,
przykrywamy i odstawiamy na 3-4 godziny.
Po tym czasie dodajemy pokrojoną na plasterki cytrynę.
Całość gotujemy przez 20 minut.
Odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce.
Po tym czasie całość przecedzamy przez gazę,
do otrzymanego płynu wsypujemy cukier
i gotujemy bez przykrycia na wolnym ogniu
przez 3-4 godziny.
Na początku należy dość często mieszać by cukier się rozpuścił.

Z czasem syrop gęstnieje, 
piana która powstaje na początku gotowania, zanika,
zmienia się kolor syropu.
Syrop ma miodowy zapach.
Ciepły syrop rozlewamy do słoików,
zakręcamy
i odwracamy słoiki do góry dnem.
Zostawiamy tak aż do całkowitego ostygnięcia.
W tym czasie syrop w słoikach jeszcze zgęstnieje.








Miód dobrze się przechowuje.
W smaku przypomina miód pszczeli.
Ma duże właściwości lecznicze.


Polecam!

Marta

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Nigdy nie próbowałam takiego miodu, ale chętnie wykorzystam Twój przepis :) Pozdrawiam - M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo naprawdę warto :) Również pozdrawiam!

      Usuń

korzystam z grafik

Facebook

Obserwatorzy

Google+ Followers