I znów piekę... / Przepis na buchty drożdżowe

22:36



Dziś  wpis kulinarny!

Dawno nic nie było w tym temacie...
Uznałam więc, że
pora to zmienić.

Dzisiaj podsyłam Wam 
sprawdzony przepis na


b   u   c   h   t   y         d   r   o   ż   d   ż   o   w   e


Buchty to takie proste do wykonania
w warunkach domowych  {i do upieczenia}
bułeczki.
Można upiec je również z dowolnym nadzieniem.
Podaję  przepis podstawowy
- jeśli zechcecie go przetestować
-  możecie przygotować dowolne słodkości do środka,
lub po upieczeniu podać z czym tylko zapragniecie...



p   r   z   e   p   i   s  :



50 dag mąki

3 żółtka

1 jajko

15 dag cukru

5 dag drożdży

1 szklanka mleka

10 dag margaryny {lub masła}

3 łyżki oliwy

dowolny tłuszcz do wysmarowania formy



Przygotowuję na początek rozczyn z części mąki, mleka, drożdży
i łyżeczki cukru. Odstawiam
do wyrośnięcia na ok. 15 min.
Żółtka, jajko i cukier roztrzepuję.
Tłuszcz topię. 
Do mąki dodaję jajka,
wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli, resztę mleka.
Wyrabiam ciasto,
na końcu dodaję roztopioną margarynę.
Wyrabiam i odstawiam do wyrośnięcia i podwojenia objętości ciasta.

Po wyrośnięciu dzielę ciasto na części i wyrabiam
dłońmi natłuszczonymi oliwą
- formuję małe kule,
które układam jedną obok drugiej, tak aby lekko
 przylegały do siebie:







Na chwilę pozostawiam do wyrośnięcia.
Piekę ok. 30 - 40 min.
w temp. ok. 180 stopni.


Po upieczeniu buchty wyglądają tak:











Pozdrawiam,


Marta

You Might Also Like

21 komentarze

  1. Jak ja lubię takie własnoręcznie pieczone pieczywo! Twoje bułeczki aż zachęcają wyglądem:) oj będę piekła! Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię :D Wszystko co własnoręcznie - ma w sobie jakąś magię, tak mi się wydaje ;)

      Pozdrawiam :)))

      Usuń
  2. Wyglądają przepysznie!!! Nie wiem w czym dokładnie tkwi sekret drożdżowego ciasta... Wychodzą mi najrozmaitsze torty, ciastka, ciasteczka, a nie jestem w stanie upiec zwykłej jagodzianki! Każda próba kończy się tak, że wychodzą jagodowe kamienie...

    Tym bardziej piękne są dla mnie te Twoje buchty! :)

    Pozdrawiam i życzę miłego tygodnia!
    Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też kiedyś nie wiedziałam, a teraz sądzę, że po prostu trzeba się z nim zmierzyć ;))) A propos jagodzianek - niezawodny przepis polecam ze strony moje wypieki Doroty. Jest rewelacyjny i na pewno wyjdą!

      Pozdrawiam Magda! :)

      Usuń
  3. Pysznosci. Wyglądaja mega apetycznie :))

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm wszamałabym z masełkiem i miodkiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobre połączenie, popieram tą opcję :)))

      Usuń
  5. Uwielbiam domowe wypieki, już sobie wyobrażam, jak smakują z masłem i dżemem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo domowe wypieki są po prostu najlepsze, mogę to tylko potwierdzić :)

      Usuń
  6. Wyglądają apetycznie, zjadałbym je z masełkiem i popiła mlekiem. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli w sam raz na słodkie śniadanko:))) ;)

      Usuń
  7. Ha, właśnie tego było mi trzeba :) Chodziły za mną takie bułeczki. Super przepis.
    Pozdrawiam słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniammmmmmmmmmmm.. do tego mleko albo kakao ;) Pozdrawiam - M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak :) Ale też pasują do kawy ;)

      Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  9. Coś pysznego :-) Idealne na śniadanie do kawy, super :-)
    Cieszę się, że trafiłam na Twój blog :-)
    Pozdrawiam ciepło i zapraszam też do mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się zatem z wizyty i zapraszam częściej :)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  10. Na pewno skorzystam z przepisu, już go sobie zapisałam. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Myślałam ze to pampuchy 😊 zglodnialam 😊

    OdpowiedzUsuń

korzystam z grafik

Facebook

Obserwatorzy

Google+ Followers